Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Onze ambitieuze, depressieve kinderen

Gepubliceerd op: 14/09/2016

"Ben je klaar met je studie, zit er helemaal niemand op je te wachten! Toen ik me dat realiseerde was ik echt een week van slag." Ik zit met een goede vriend op een terrasje. Het gaat over studeren. Over onze verwachtingen destijds, over die van de studenten nu. En over de onvermijdelijke teleurstellingen waar je mee te maken krijgt.

Deze week zijn meer dan 200.000 jongeren begonnen aan een universitaire of hbo-opleiding. Een nieuw record. Allemaal deden ze het goed genoeg in het voortgezet onderwijs om te gaan studeren. En daarvoor deden ze het goed genoeg op de basisschool om naar havo of vwo te kunnen. Een leven lang hebben ze te horen gekregen en ervaren dat ze goed bezig zijn. De wereld ligt voor hen open.

En toch gaat het steeds vaker mis. Meer en meer studenten raken depressief tijdens deze 'mooiste tijd van hun leven'. De Leidse universiteitskrant Mare meldde eerder dit jaar dat het aantal depressieklachten onder studenten de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Een indicatie: onder jongeren tot 21 jaar steeg de afgelopen negen jaar de hoeveelheid voorgeschreven antidepressiva met 40 procent. De Nederlandse student is geen uitzondering. Wereldwijd verschijnen publicaties over toenemende depressiviteit onder studenten.

Een van de mogelijke oorzaken van deze depressie-epidemie: té grote dromen. Amerikaans onderzoek laat zien dat de ambities van studenten in de afgelopen decennia stelselmatig zijn toegenomen. Iedere nieuwe lichting hoopt maatschappelijk nog weer verder te komen dan de vorige. Een verschijnsel dat onderzoekers 'ambitie inflatie' hebben gedoopt.

Ambities zijn echter niet hetzelfde als verwachtingen en daar zit het probleem. Een team van onderzoekers uit de VS en Canada, onder leiding van psychologe Katherine Greenaway, stelde vast dat er een relatie bestaat tussen de hoge ambities en depressiviteit onder studenten. Wie grote dromen koestert, maar eigenlijk niet verwacht dat hij ze ook kan waarmaken, heeft een verhoogde kans op geestelijke gezondheidsklachten, concluderen Greenaway en haar collega's.

Volgens de onderzoekers is het gevaarlijk om jongeren aan te zetten tot het stellen van hogere doelen, zonder ze de middelen te geven om deze doelen ook te halen.

Ons gesprek op het terras verplaatst zich van onszelf, vroeger, naar onze kinderen, nu. Een paar van hen studeren al. De rest is dat ook van plan. Moeten we hier actief beleid op zetten? Moeten we hun ambities juist temperen in plaats van aanwakkeren? Hen voorbereiden op teleurstellingen?

We herinneren ons beiden de klassieke zure grap die veel docenten bij het eerste college maken: "Kijk maar even goed om je heen. Tegen de kerst is de helft van de mensen hier verdwenen." Helpt dat?

Uiteindelijk besluiten we dat het -als zo vaak- waarschijnlijk neerkomt op liefde, begrip en geduld. Mijn kinderen en die van anderen kunnen en hoeven nog niet in alles even realistisch te zijn. Zolang ik dat maar wel ben en besef dat al die overambitieuze studenten eigenlijk heel kwetsbaar zijn en vooral hulp en begeleiding nodig hebben. Als ouder ben je nog lang niet 'klaar' als je kinderen naar de universiteit gaan.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Ambitie inflatie (1)
Depressie (1)
Gedrag (200)
Katherine Greenaway (1)
NRC (278)
Studenten (1)
Verandering (121)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop