Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Een zomercursus in rust (4)

Gepubliceerd op: 15/08/2016

Vier vakantieweken lang ben ik op zoek naar rust. Na lichamelijk, intellectueel en relationeel herstel, ben ik nu toe aan spirituele vernieuwing. Hoe doe je dat? En waarom is het eigenlijk belangrijk? Enkele persoonlijke antwoorden.

Spiritualiteit is een dak van betekenis boven mijn hoofd. Een waarom boven mijn leven. Het gaat om antwoorden op de grote vragen: wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar ga ik naartoe?

Dat lijkt nogal verheven. Maar in de praktijk gaat het vaak om eenvoudige denkoefeningen. Zo helpt het om terug te kijken op beslissende episodes in je leven. Momenten waarop complexe keuzes moesten worden gemaakt. Periodes waarin je met grote tegenslagen te maken kreeg. Waaruit putte ik hoop op die momenten? Wat hield me op de been?

Behalve terugkijken helpt vooruitkijken. Hoe zou mijn leven er uitzien als er vanaf nu helemaal niets meer veranderde? Zou ik dan tevreden zijn of zou ik iets missen? En wat dan?

Ik hou ervan om te leren van anderen op dit gebied. Door gesprekken, films, boeken of lezingen. En ik mediteer en filosofeer graag op de fiets. Over het stuur gebogen, met tegenwind, liefst in de wetenschap dat ik nog een eindje te gaan heb.

Tijd, ruimte en rust zijn belangrijk voor spirituele overpeinzingen. Maar het werkt ook andersom. Spiritualiteit helpt een mens ook om goed te kunnen ontspannen.

Hoe werkt dat? In onze maatschappij is werk een van de belangrijkste identiteitsverschaffers. Ik ben wat ik doe. Dat maakt het moeilijk om echt even niets te doen. Want wie ben je dan nog, behalve een nietsnut of een massatoerist?

Als ik niet uitkijk dan zie je vrije tijd slechts als een manier om je weer op te laden voor nog meer werk. Rust is alleen legitiem en waardevol als ze je helpt om beter te presteren.

Of nog erger -iets waarop ik mezelf ook regelmatig betrap- je vult je vrije tijd ook met prestaties. Bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur. Om aan jezelf en je omgeving te bewijzen dat je geen lanterfanter of leeghoofd bent.

Geen wonder dat er zoveel aandacht is voor mindfulness, voor het je bewust concentreren op het hier en nu. Daarmee demp je tenslotte tijdelijk de innerlijke kritiek. Maar naast mindfulness is het ook de moeite waard om te onderzoeken wat je leven, buiten werk, waardevol maakt. Zodat je voortaan in alle vrijheid een dagje vrij kunt nemen.

Elke zomer formuleer ik opnieuw wie ik ben, waar ik in geloof en wat mijn roeping is. Meestal komt het, heel kort samengevat, neer op iets als: "Ik ben een Groningse christen die -vaak met frisse tegenzin- gelooft dat ieder mens waardevol en geliefd is. Mijn doel is om de mensen die ik ontmoet tot bloei te brengen."

Klinkt mooi. En tegelijk voelt het vaak als een lekke fietsband waarop ik het net red tot de volgende tussenstop. Mijn spirituele speurtocht heeft me nog niet veel definitieve antwoorden gebracht. Maar wie weet, misschien vind ik ze in de volgende vakantie.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (200)
NRC (278)
Persoonlijk Leiderschap (44)
Rust (7)
Verandering (121)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop