Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

9 vragen om mee te nemen op vakantie

Gepubliceerd op: 22/07/2015

Knip uit en neem mee in je handbagage. Negen vragen voor jezelf -of anderen- die helpen om na te denken over werk (en de rest van het leven).

Doelen stellen

1) Hoe moeten mijn dagen eruitzien als ik terugkom van vakantie? Het helpt wanneer doelen concreet, visueel voorstelbaar zijn. En wanneer je gelooft dat ze -met wat moeite- ook haalbaar zijn. Aanvullende vragen... Als ik voor niemand bang zou zijn, wat zou ik dan doen? Wat mis ik eigenlijk helemaal niet, nu ik op vakantie ben?

2) Wat maakt dit doel voor mij zo aantrekkelijk? Plannen gaan langer mee wanneer ze verbonden zijn met een 'hoger doel'. Iets dat langdurig van waarde is voor je. Wat vind je bijvoorbeeld belangrijker dan jezelf? Besteed je daar genoeg tijd aan?

3) Stel dat ik helemaal niets verander, hoe ziet mijn leven er dan uit over drie jaar? Meestal beoordelen we alleen de plannen die we bedenken. Heel gemakkelijk vinden we redenen om toch maar niets te doen. Maar niet alleen aan veranderen kleven nadelen. Ook aan niet-veranderen. Aanvullende vragen... Welke vraag wil je jezelf eigenlijk niet stellen? Wat durf je niet over jezelf te vertellen aan anderen?

Gedrag formuleren

4) Wat doe ik nu af en toe al, maar zou ik meer moeten doen? Compleet nieuw gedrag bedenken en toepassen lukt maar zelden. Maar iets dat je nu al kunt, waarvan je weet dat het past bij jou en bij je doel, nét iets vaker doen, of intensiever, dat is voor iedereen haalbaar.

5) In welke situaties ga ik dit doen? Omgevingsfactoren fungeren vaak als een 'trigger' voor ons gedrag. Door je gedrag te koppelen aan een specifieke situatie, op een specifieke plaats, met specifieke mensen, neemt de kant op uitvoering sterk toe.

6) Hoe ziet dat eruit in het echt? Gedrag is pas gedrag als je het kunt voordoen of nadoen. Tot die tijd is het abstracte dagdromerij. Leuk voor in de ligstoel, maar niet effectief voor daarna.

Support organiseren

7) Hoe versterk ik mijn motivatie? Onze wil om iets bereiken verschilt soms per uur. Dit helpt: onderzoek waar de zwakke plek zit in je overtuigingen. Twijfel je aan het nut van je plan, of de mensen om je heen het zullen waarderen of aan je kans op succes? Weet je het? Versterk dan die zwakke plek. Praat met mensen die al hebben gedaan wat jij overweegt, volg een cursus, vraag om steun aan je dierbaren.

8) Hoe ga ik de omgeving aanpassen om mezelf te helpen? Als gezegd: omgevingsprikkels sturen gedrag. Wat kun je in je directe (werk)omgeving veranderen om je voorgenomen gedrag te stimuleren? Hoe herinner je jezelf aan je plan? Hoe beloon je jezelf? Welke mensen kunnen je concreet helpen? En welke omstandigheden houden je nu tegen? Kun je dat veranderen?

9) Hoe maak ik van mijn plan een leuke leerervaring? Een plan beschouwen als 'leren' leidt doorgaans tot minder stress en betere resultaten dan denken vanuit 'presteren'. Zie elke verandering daarom als een slim experiment dat je een stapje verder helpt. Al was het maar omdat je erna soms heel zeker weet wat je niet wilt.

Waarschuwing. In de psychologie bestaat er zoiets als het 'question-behavior effect'. Vragen kunnen sterke invloed hebben op je gedrag. Of je dat nu wilt of niet. Misschien had ik dat eigenlijk even vooraf moeten zeggen.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Doelen (5)
Gedrag (200)
NRC (278)
Persoonlijk leiderschap (44)
Question-behavior effect (1)
Support (1)
Vakantie (1)
Verandering (121)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop