Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Seniorenfabriek

Gepubliceerd op: 22/04/2015

Ik ben nog geen 50-plusser. Maar heel, heel erg lang duurt dat niet meer. En volgens de statistieken gaat het vanaf dan hard achteruit met mijn gezondheid en arbeidsproductiviteit. Intussen moet ik nog wel even doorwerken. Wat te doen?

Afgelopen week bracht de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) een advies uit aan het kabinet over langer doorwerken en gezondheid. Belangrijkste aanbeveling: werkenden, werkgevers en zorgprofessionals moeten samenwerken aan de 'duurzame inzetbaarheid' van medewerkers. En preventief graag. Niet wachten tot oudere medewerkers omvallen, maar vroegtijdig beginnen met zorgen dat 50-plussers fit en productief blijven.

Een effectieve manier om dat te doen, is het aanpassen van de werkomgeving. Zo heeft BMW sinds een paar jaar een heuse 'seniorenfabriek'. Al zo'n tien jaar is de autofabrikant bezig met het geschikt maken van het productiewerk voor ouderen. Gewoon omdat ze graag hun vakmanschap willen kunnen blijven inzetten.

Vanaf 2007 werd uitgebreid geëxperimenteerd op een afdeling in het Beierse Dingolfing. Medewerkers bedachten zelf allerlei verbeteringen in het werk. Dat leidde er uiteindelijk toe dat er begin 2011 een compleet nieuwe productielijn werd geopend die helemaal is afgestemd op vergrijzende medewerkers. Hier werken nu een paar honderd van de circa 17.500 medewerkers van BMW in Dingolfing.

Wat is er anders? Een greep uit de meer dan 70 aanpassingen... De fabriek kreeg een laminaatvloer waarop makkelijker gedraaid en bewogen kan worden, de medewerkers dragen verend, orthopedisch schoeisel en de computers hebben een groter lettertype (zo simpel kan het zijn). Ook rouleren medewerkers binnen hun schiften over verschillende taken en zijn er speciale zit- en ligplaatsen om tussendoor te rusten. De opvallendste verandering is misschien wel dat de lopende band 30% langzamer draait dan elders in de BMW-fabrieken. Maar de productiviteit van de seniorenfabriek is niet lager en de kwaliteit hoger zegt BMW (je vraagt je af wat ze de hele dag in die andere fabrieken doen).

Mooi is de veranderaanpak die BMW volgde. Het topmanagement zette het onderwerp op de agenda. De productiemanagers runden het experiment. En de medewerkers bedachten en kozen zelf de oplossingen. Kijk, zo doe je dat.

Een andere aanpak is dat mensen zelf gaan werken aan hun gezondheid. Zo nodig geholpen door de werkgever met scholing of 'activerende begeleiding'. Meestal draait het dan om de zogenaamde BRAVO-factoren: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Vooral roken, overgewicht en te weinig bewegen leiden tot meer ziekteverzuim.

Aan initiatieven geen gebrek. Voorlichting, fitnessruimtes, fietsonderhoud op het werk. Nieuw en hip is het ter beschikking stellen van apps op de smartphone waarbij medewerkers hun eigen gezondheidsgedrag kunnen monitoren.

Maar werknemers helpen bij een gezonde leefstijl is nog niet zo eenvoudig. Onderzoek laat zeer wisselende resultaten zien. Vaak zijn de effecten niet duidelijk aan te tonen of kleiner dan gehoopt.

Wellicht dat ook hier de BMW-aanpak helpt. Aanpassingen in de werkomgeving. Een bevriende ondernemer verminderde en verkleinde de afgelopen jaren stelstelmatig de rookplekken in zijn bedrijf. Daarnaast bood hij begeleiding bij het stoppen met roken. Recent werd uiteindelijk het hele bedrijfsterrein rookvrij verklaard en daar kwam nauwelijks protest op.

Als een van de ruim 1,1 miljoen zzp-ers in Nederland moet ik helemaal zelf preventief regelen dat ik straks gezond kan doorwerken. Qua BRAVO gaat het prima. Maar een beetje meer BMW mag wel. Vooral die ligplaats op de werkplek, dat lijkt me wel wat voor mijn 50e verjaardag.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

50-Plus (1)
BMW (1)
BRAVO-factoren (1)
Duurzame inzetbaarheid (1)
Gedrag (200)
Leiderschap (173)
NRC (278)
Oudere werknemers (1)
Verandering (121)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop