Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Werken in een blauw paradijs

Gepubliceerd op: 03/02/2014

Vroeger zat je goed bij de Belastingdienst. Je vulde samen met ruim voldoende collega's, via een gestage blauwe papierstroom onze schatkist. Rustig werkte je naar je pensioen toe in het Apeldoornse groen. Het zou me niets verbazen wanneer veel voormalige belastingambtenaren gezond en gelukkig de honderd haalden.

De afgelopen week, in het nieuws rond Weekers en de toeslagenchaos, werd weer eens duidelijk hoe werk is veranderd. Net als het bedrijfsleven kreeg de Belastingdienst de afgelopen decennia te maken met verandering op verandering, automatisering op automatisering en bezuiniging op bezuiniging. Ik las over extreme werkdruk en talent dat de organisatie ontvlucht. De belastingambtenaar die tegenwoordig nog gezond oud wordt, moet een hoop genetische mazzel meebrengen. Zijn werkomgeving helpt hem niet.

Bijna tien jaar geleden schreef de Amerikaanse journalist Dan Buettner voor het eerst over 'Blue Zones'. Vijf gebieden op de wereld waar bovengemiddeld veel mensen fit en vrolijk honderd jaar of ouder worden. Buettner onderzocht in opdracht van National Geographic het dagelijkse leven op het Japanse eiland Okinawa, het Italiaanse Sardinië, het Griekse Ikaria, het Costa Ricaanse schiereiland Nicoya en in Loma Linda, een gemeenschap van Zevende Dags-adventisten in Californië.

Wat maakt de mensen daar zo vitaal? Een paar constateringen van Buettner... Gezin en familie vormen de belangrijkste tijdsbesteding van de Blue Zone-bewoner. Het levenstempo ligt een stuk lager dan in onze maatschappij. Het dieet bestaat vooral uit groente, peulvruchten en vis. En de dagen zijn gevuld met gezonde lichaamsbeweging.

Maar... al deze dingen doen de Blue Zone-bewoners niet met opzet. Ze doen gewoon wat hun sociale en geografische omgeving stimuleert. Zonder daar verder over na te denken. Als bewoner van Ikaria kom je in veel gevallen nergens als je niet bereid bent om dagelijks een paar heuvels op te wandelen. Op Okinawa is het onmogelijk om niet gezond te eten. In geen van de Blue Zones kun je je onttrekken aan sociale verbanden.

Een bestaan zonder stress, overgewicht en eenzaamheid, 'afgedwongen' door je leefomgeving. Zou dat ook in onze wereld kunnen? Buettner en zijn collega's werken vanaf 2009 aan een experiment in het stadje Albert Lea in Minnesota. De infrastructuur van het centrum werd aangepakt, waardoor wandelen aantrekkelijker werd en autoverkeer ontmoedigd. Gezinnen worden begeleid bij het herinrichten van hun dagelijkse omgeving. Minder tv's in huis, kleiner servies, gezond eten voor het grijpen, snacks moeilijker bereikbaar, eigen groente verbouwen. De eerste resultaten lijken positief. Meer geluk, minder gewicht en een dramatische daling van het ziekteverzuim.

Ziekteverzuim. Dat brengt ons terug bij het onderwerp werk. Het Blue Zone-idee lijkt me ook interessant voor organisaties. De werkomgeving is per definitie een context die we doelgericht ontwerpen. De Belastingdienst in Apeldoorn investeerde de laatste jaren niet alleen miljoenen aan reorganisaties en nieuwe processen, maar ook aan het bouwen, renoveren en (her)inrichten van de kantoren.

Natuurlijk zijn doelmatigheid en kostenbewustzijn daarbij belangrijke doelen. Maar wat nu als je medewerkers het niet meer trekken?

Den Haag wil daadkrachtige managers die orde op zaken gaan stellen bij de Belastingdienst. Maar misschien hebben ze al teveel snelle types gezien in Apeldoorn en is het tijd voor iets meer 'langzaam' Blue Zone-denken. Het ontwikkelen van een werkomgeving die medewerkers niet uitput, ziek maakt of wegjaagt, maar helpt om gewoon goed werk te doen, waar je trots op bent, in normale uren, met een leven ernaast. En als het even kan: lang en gelukkig.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Blue Zones (1)
Dan Buettner (1)
Gedrag (200)
NRC (278)
Verandering (121)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop