Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Slechte managers

Gepubliceerd op: 30/08/2013

Slechte managers bedreigen onze economie en volksgezondheid (zo meteen meer daarover). Toch kunnen ze het zich vaak jarenlang permitteren om ondermaats te presteren. Iets waar je in andere verantwoordelijke beroepen niet zo eenvoudig mee wegkomt.

Iedereen met een beetje werkervaring weet dat je directe baas een grote invloed heeft op je werkplezier en je prestaties. Onderzoek van Gallup laat al jarenlang zien dat de kwaliteit van de rechtstreekse leidinggevende de belangrijkste beïnvloeder is van de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers.

Ook interessant: psychologe Michelle McQuaid becijferde vorig jaar dat slechte (kleinerende, instabiele, autoritaire, agressieve) managers de Amerikaanse economie jaarlijks 360 miljard dollar kosten door het productiviteitsverlies dat ze veroorzaken. Daarnaast wordt volgens haar de gezondheid van veel medewerkers geschaad door de chronische stress die slechte chefs veroorzaken. Dit kan onder meer leiden tot angstgevoelens, depressiviteit en een slechter functionerend immuunsysteem.

Desondanks worden slecht functionerende managers vrijwel nooit uit hun beroep gezet. Meestal worden ze verplaatst. Naar een andere afdeling of een ander bedrijf. En daar begint de ellende gewoon weer van voor af aan.

Laten we eens kijken naar een andere beroepsgroep die een grote impact heeft op de kwaliteit van ons leven: medici. Wie geen slechte manager is, maar een slechte dokter, komt daar niet zo makkelijk mee weg. De medische zorg kent een groot aantal regels, procedures en instituties om de kwaliteit te stimuleren en patiënten te beschermen. Een greep uit het aanbod...

- Medische beroepstitels zijn beschermd. Zonder diploma mag je je geen arts of apotheker noemen. Medische professionals moeten zich bovendien inschrijven in het zogenaamde BIG-register dat door iedereen is in te zien.

- Medici ontwikkelen gezamenlijk 'evidence based' en 'practice based' richtlijnen en protocollen voor behandelingen.

- Voor een groot aantal chirurgische ingrepen gelden volumenormen. Een specialist die een bepaalde operatie niet vaak genoeg verricht, moet het werk aan een collega overlaten.

- Op de naleving van de regels in de medische wereld wordt toegezien door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

- Gaat het mis, dan kunnen patiënten klagen bij de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg. Iets dat in 2012 meer dan 1500 keer gebeurde.

Natuurlijk. Dit alles vormt geen garantie is voor een perfect werkende medische sector. En je kunt dit onmogelijk zomaar landelijk invoeren voor leidinggevenden. Toch is het interessant om je af te vragen wat managers zouden kunnen leren van medici. Of van andere professionals die zich net zo indringend met de levens van anderen bemoeien.

Een paar suggesties... Managers dienen zich allereerst te realiseren wat de impact is die zij hebben op hun medemens. Goede managers verdiepen en scholen zich niet alleen in de technische en financiële onderdelen van hun werk, maar ook in de sociale aspecten. Ze stellen zich bovendien kritische vragen als: beschik ik zelf over voldoende kennis en ervaring voor een specifieke taak of moet ik overleggen met een collega? Hele goede managers zorgen ook dat er in hun organisatie een eerlijke, transparante manier is om met klachten over hun functioneren om te gaan.

Managementonderzoeker Peter Drucker bepleitte ooit een Hippocratische eed voor managers. Net als medici zouden zij moeten zweren altijd te handelen in het belang van hun medemens en hen bovenal geen kwaad te berokkenen.

Een mooie gedachte. Waarbij ik onwillekeurig toch enig cynisme voel. Misschien bevestigt dat juist wel de noodzaak van dit soort ideeën.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gallup (3)
Leiderschap (173)
Michelle McQuaid (1)
NRC (278)
Peter Drucker (2)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop