Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Oude rotten en zilveren zelfstandigen

Gepubliceerd op: 29/08/2013

Ik heb aangeboden om even te wachten tot de monteur er is. Vrouw en dochters wandelen intussen naar het dorpje in de buurt van onze camping. Camden, Maine.

We trekken met een camper door New England, de verzameling van oude staten in het noordoosten van de VS. En onze airco heeft kuren.

De reparateur komt na tien minuten. Met een pick-up en een hond. Hij heet René en blijkt al een aardig eind in de zestig. René fikst de airco in een kwartiertje. Kalm en systematisch. Eerst A uitsluiten. Dan B. Dan C. En vervolgens blijkt de storing gevonden. Mooi om een oude rot aan het werk te zien.

Hij biedt me een rit aan naar het dorp. Onderweg vertelt hij me zijn verhaal. Uit Canada komt 'ie. Zoiets dacht ik al, want in de VS heten alleen vrouwen René. Tot zijn 52e was hij piloot bij een grote luchtvaartmaatschappij. "Toen kon ik met vervroegd pensioen en besloot te gaan ondernemen. Allerlei dingen. Ik verzorg rondvluchten per helikopter. En daarnaast heb ik jarenlang campers verhuurd en verkocht." Nu heeft hij zijn eigen camper-reparatiedienst. Een paar klanten per week doet 'ie. Dat is genoeg, anders komt hij niet aan de rondvluchten toe.

René is niet uniek. Ik heb er dit jaar in de VS al heel wat ontmoet. Mensen met een hogere opleiding en een interessante carrière achter de rug, die -soms noodgedwongen, soms voor hun plezier- na hun vijftigste een nieuwe carrière als ondernemer starten.

In de VS is discrimineren op leeftijd uit den boze. Maar net als hier in Nederland is het niet eenvoudig om een baan te vinden als je grijs haar hebt. Dus beginnen veel senioren voor zichzelf.

Ook hier kom je ze steeds meer tegen. Zilveren zelfstandigen. Vijftigers die na een goede loopbaan in het grootbedrijf voor zichzelf beginnen. Vaak accountants, juristen, managers... Vaak blijven ze zzp-er. Soms worden ze werkgever. Maar altijd ondernemen ze vol goede moed en zonder last van het gezeur waar je mee te maken krijgt wanneer je als vijftigplusser moet solliciteren.

Je hoeft niet uit te leggen hoe waardevol jouw ervaring is aan een personeelsmanager die nog in de wieg lag toen jij al tot je knieën in de modder stond. Je hoeft niet te bewijzen dat je heel wat fitter bent dan toen je jonge kinderen had en geen nacht kon doorslapen. Je zet gewoon alles wat je hebt geleerd eindelijk in voor een baas die niet zeurt over leeftijd: jezelf.

Senior-ondernemers. Ik begrijp ze steeds beter naarmate ik zelf grijzer aan de slapen wordt. Nu alleen hopen dat René in Maine en zijn vijftigplus collega's in Nederland er zelf geen moeite mee hebben om leeftijdsgenoten in dienst te nemen als ze een vacature hebben. Is ook dat probleem weer opgelost.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in De Zaak)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

De Zaak (20)
Ondernemerschap (53)
zilveren zelfstandigen (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop