Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Het beloofde land

Gepubliceerd op: 14/05/2013

Is Amerika nog altijd het beloofde land voor ondernemers? Ben Tiggelaar maakt na een jaar in de VS de balans op.

Ik kende al veel verhalen over het ondernemersklimaat in de VS. Maar zélf ervaren voegt echt iets toe. Nu ons jaar in Boston bijna voorbij is, de belangrijkste verschillen op een rijtje.

- Loondienst is minder comfortabel in de VS. Wie het lekker doet in loondienst in Nederland, geeft nogal wat zekerheden op als hij voor zichzelf begint. In de VS is dat anders. De meeste werknemers kunnen van de ene op de andere dag ontslagen worden. Ondernemerschap biedt ongeveer evenveel zekerheden als loondienst en meer kansen. Dus zeggen Amerikanen niet: waarom zou ik, maar: waarom niet?

- Veel Amerikanen die geen werk kunnen vinden, beginnen een eigen bedrijf. Ze moeten wel. Het alternatief zie ik als de recyclingbakken langs de straat staan: diverse mensen met winkelkarretjes die voor de gemeentelijke ophaaldienst uit werken. De sociale voorzieningen zijn beroerd vergeleken met Nederland, dus wachten mensen liever niet te lang af.

- In de VS ontmoeten ondernemers meer respect en minder wantrouwen. Volgens een recente Eurobarometer-poll gelooft 42% van de Europeanen dat ondernemers andere mensen exploiteren. In de VS is dat 26%. Anyway: wie je ook vertelt dat je zelfstandig bent, de reactie is altijd: "Oh, good for you!" En dat menen ze ook echt.

- Bankroet gaan is minder erg. Wie in de VS failliet gaat, doet dit vaak vrijwillig en kan binnen twee tot drie jaar opnieuw starten. In Frankrijk kost dit gemiddeld negen jaar, in Duitsland zes en in Nederland drie jaar, volgens EU-onderzoek. Het feitelijke verschil tussen Nederland en de VS is niet giga. Maar het vooroordeel tegenover gefailleerden is in de VS minder groot.

- In de VS werken universiteiten meer samen met het bedrijfsleven. Academici doen meer onderzoek met ondernemers. En meer studenten willen een eigen zaak starten. In en rond Boston heb je niet alleen Harvard en MIT, maar ruim zestig(!) universiteiten. Op en rond de campussen schieten nieuwe bedrijven als paddenstoelen uit de grond.

- Er zijn prachtige 'ecosystemen' voor beginnende ondernemers. Waar wij wonen stikt het van de verzamelgebouwen gericht op start-ups, grote bedrijven die je klant zouden kunnen worden, venture-capital firma's, koffiebars en andere ontmoetingsplaatsen, enorm veel freelancers en dienstverleners die staan te trappelen om een succes te maken van je bedrijf. Nederland kent ook zulke omgevingen, maar het zijn er minder en ze zijn kleiner.

Kun je iets van het Amerikaanse ondernemersklimaat overnemen in Nederland? Moeilijk. Het gaat over cultuur, wetgeving en systemen die in de loop van vele jaren zijn ontstaan.
Kan ik iets van de ondernemersgeest mee terug nemen? Dat geloof ik zeker. En ik weet nu al dat ik regelmatig terug zal keren voor meer.

Ben Tiggelaar

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Amerika (1)
De Zaak (20)
Ondernemerschap (53)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop